Processen fra idé til produkt
Der er ved hver enkelt ting først funderet længe over designet, der er blevet skitseret og justeret.
Prototypen fremstilles ofte i gips. Her får jeg større kendskab til formen og tager beslutninger om, om der skal foretages nogle ændringer i forhold til formen. Det kan være en vinkelændring eller størrelses justering. Der arbejdes med størrelses forhold og proportioner. Formen støbes i gips efter prototypen. Formen skal tørre i en uge.
I den tørre støbeform kan jeg støbe den første prototype i ler. Dette gøres ved at fylde formen med støbeler (flydende ler), formen fyldes helt op med støbeler, så skal den stå og trække – jo længere tid det står og trækker, jo tykkere bliver emnet. Jeg skal hele tiden være over processen for at efterfylde formen. Formen tømmes. Derefter har man et tyndt lag ler på indersiden af formen. Leret skal være overflade tør og kanten kan skæres ren. Så skal leret tørre i formen, til den er læderhård. Produktet tages ud af formen og stilles til tørre.
Når produktet er helt tørt, skal det pudses efter. Her fjernes støbegrater med en kniv. Så pudses hele produktet efter med en fugtig svamp for at lave en pæn overflade.
Efter pudsningen er produktet klar til forglødning. Det er den første af to brændinger, og her bliver ovnen op til 920 grader.
Når produktet er kommet ud af ovnen efter forglødning, er det klar til at blive glaseret. Efter glasering tørres bunden helt ren for glasur.
Nu er produktet klar til 2. og sidste brænding. Det er glasurbrændingen. Her skal produktet brændes til glasurens smeltepunkt som for porcelæn og stentøj 1260-1280 grader. Først ved denne brænding kommer produktets endelige farve frem. Så det er altid spændende at åbne ovnen efter glasurbrændingen.
Når produkterne er kommet ud af ovnen, Vandslibes de rå overflader. Dette gøres, for at den uglaserede rå overflade får en glat og ”blød” finish.
Produktet er nu klar til at indtage verden!